Dekorisanje torti pomocu sprica

Varjaca :: KUHINJA :: Deserti :: Torte

Go down

Dekorisanje torti pomocu sprica Empty Dekorisanje torti pomocu sprica

Post by Viki on Wed Mar 26, 2008 2:20 am

Dekorisanje torti pomoću šprica
Svaka umetnost, zanat ili veština ima svoja osnovna pravila koja se moraju poštovati. Takva je i veština dekorisanja torti. Ukoliko budete sledili naše savete, posao oko dekorisanja biće vam znatno olakšan.


Gustina krema ili rojal mase mora biti odgovarajuća. Krem ne sme biti ni previše gust, jer će tada teško izlaziti iz šprica, pa će kvariti elemente dekoracije, ali ni suviše redak, jer će se dekoracija razlivati.


Ukrašavajući tortu, držite špric pod odgovarajućim uglom. Različite efekte dobićete ako špric držite uspravno (90 stepeni) ili koso (45 stepeni). Ukoliko želite da istisnete lopticu, držite špric pod uglom od 45 stepeni u odnosu na površinu torte. Posle istiskivanja krema, brzo zaokrenite špric i podignite ga prema sebi, kako ne biste dobili "šiljak" na vrhu. Pri dekorisanju ivica torti - strana i ivica torte koju dekorišete treba da bude u visini očiju.


Naučite da kontrolišete pritisak kojim krem istiskujete iz šprica. Da bi elementi dekoracije bili istovetni, tj. da se isti elementi ne bi razlikovali po visini i debljini, pritisak pri istiskivanju mora biti jednak. Jači pritisak daje drugačiji oblik i veći ukrasni element.


Gornja površina i strane torte moraju biti uredno završene pre finalnog dela dekorisanja. Kasnija "mazanja" neće moći da prekriju velike neravnine i greške nastale pri filovanju. Ukoliko želite da dobijete glatke strane torte, tortu koju ste tanko namazali kremom stavite u frižider desetak minuta.


U istu vrećicu možete staviti dva ili tri krema obojena različitim bojama, jedan pored drugog. Najbolje ih je u vrećicu za ukrašavanje istisnuti iz najlon kesa kojima je odsečen vrh jednog ugla. Rezultat može biti iznenađujući; ili - na jednoj strani vrećice, od vrha prema gornjem otvoru, povucite četkicom liniju druge boje, a zatim na suprotnu stranu vrećice stavite krem. Istiskivanjem ćete dobiti cvet čija je ivica drugačije obojena.


Last edited by Viki on Fri Apr 18, 2008 12:27 am; edited 1 time in total
Viki
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 46
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.forumotion.com

Back to top Go down

Dekorisanje torti pomocu sprica Empty Re: Dekorisanje torti pomocu sprica

Post by Viki on Wed Mar 26, 2008 2:21 am

Ukrasite tortu šećernom čipkomSASTOJCI

260 grama šećera u prahu
40 grama belanaca
1 kašičica soka od limuna
prehrambena boja prema potrebi
PRIBOR

plastična kesa
špric sa malim otvorom ili više papirnih fišeka sa malim otvorom
porcelanska posuda
tvrđi najlon
ravna površina (tacna)
NAČIN PRIPREME
Razbijte belance viljuškom u posudi. Dodajte kašiku prosejanog šećera u prahu koji mora da bude veoma sitan. Mešajte šećer čistom drevnom varjačom sve dok se potpuno ne sjedini sa belancetom. Dodajte drugu kašiku šećera, izmešajte, dodajte treću, pa četvrtu. Posle svake kašike šećera, dobro izmešajte masu. Kada smesa bude gusta kao med, promešajte je i sipajte sok od limuna.

Napravite mali test kako biste utvrdili da li je masa dobra za čipku: stavite kašiku mase u fišek i napravite krug prečnika 2 cm. Ako se posle nekoliko minuta masa raširi, vratite je u posudu, dodajte još šećera i izmešajte. Masa za čipku mora da bude takva da nit čipke stoji i ne menja oblik na najlonu.

Na tacnu stavite šemu, a preko nje malo čvršći najlon. Po šemi istiskujte slatku masu na najlon.

Pažljivo izvadite šemu i pomerite je na drugu poziciju, pa dalje pravite čipku. Kad napravite potreban broj čipkanih elemenata (uvek je bolje napraviti nekoliko elemenata više), ostavite ih da stoje najmanje 10 sati. Za to vreme najlon i čipku ne pomerajte, da se fina struktura čipke ne bi razbila.
Viki
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 46
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


Varjaca :: KUHINJA :: Deserti :: Torte

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum